Beograd

​​​​​​​Mladi skreću pažnju na važnost očuvanja biodiverziteta – proglašeni su pobednici Eko-paket kreativnog konkursa!

 

Eko-paket projekat, pod pokroviteljstvom kompanije Tetra Pak, promoviše pravilno odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i odgovorno ponašanje prema životnoj sredini. Projekat se u Srbiji sprovodi od 2013. godine u ustanovama koje su uključene u međunarodni program Eko-škole.

Na ovogodišnjem Eko-paket kreativnom konkursu pristiglo je preko 1300 radova iz 51 Eko-škole širom Srbije. Tema konkursa bila je „Biodiverzitet" i učesnici konkursa su od upotrebljene Tetra Pak ambalaže predstavili svoje omiljene biljke i životinje, kao i čitave ekosisteme. Mladi prikazivali ugrožene biljne i životinjske vrste, inspirisani bogatstvom flore i faune naše zemlje takođe su prikazali karakteristične i endemične vrste za naša područja, predstavljali su čitave ekosisteme sa svim biljnim i životinjskim zajednicama u njemu. Mladi su čak predsatvljali i životinje koju se prethodno živele i nestale sa naše planete, sa apelom da moramo da čuvamo našu biološku raznovrsnost, da se takav scenario ne bi ponovio.

Eko-škole su nadmašile očekivanja i pokazale ka čemu treba da težimo ukoliko želimo da sačuvamo naše okruženje i biljni i životinjski svet u njemu. Radovi koji su stigli bili su izuzetno lepi i kvalitetni, tako da je žiri koji je sastavljen od predstavnika kompanije Tetra Pak i strukovnog udruženja "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" imao izuzetno težak. Nagrade u iznosu od 100 000 dinara, za najbolje grupne radove osvojili su: Vrtić „Sunce" iz Gornjeg Milanovca, OŠ „Simeon Aranicki" iz Stare Pazove, kao i „Visoka škola primenjenih strukovnih studija" iz Vranja,

I ove godine najbolji pojedinci od predškolskog uzrasta do fakulteta biće nagrađeni, kao i drugoplasirani i trećeplasirani. Nagrade za prvo mesto osvojili su : Tea Jovanović iz vrtića „Bambi" iz Pirota, Jovan Mitrović iz OŠ „Sveti Sava" Pirot i Marta Popović iz Mašinsko Tehničke škole iz Kraljeva.

Deset utešnih nagrada pripale su onim školama koji su ostvarile najviše glasova na on-line glasanju na Facebook društvenoj mreži.

Priznanja i nagrade najboljim učesnicima Eko-paket kreativnog konkursa u 2018. godini biće uručene krajem maja meseca.

Iz godine u godinu sve veći broj mladih učestvuje u kreiranju pravih malih umetničkih dela od upotrebljene Tetra Pak ambalaže. Od početka sprovođenja projekta u Srbiji, ove godine ne samo da je zabeležen najveći odziv, već su i sami radovi dostigli novi nivo kreativnosti. Mladi su svojim izvanrednim kreacijama želeli da ukažu na važnost biološke raznovrsnosti i istaknu potrebu za njenim očuvanjem, da skenu pažnju da narušavanje ekosistema može imati nesagledive posledice na biodiverzitet naše planete.

Pratite nas na veb-sajtovima http://feeserbia.com  i www.ambassadors-env.com, kao i na Facebook stranicama www.facebook.com/ekopaketsrbija i www.facebook.com/ecoschoolsserbia.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirajte Aleksandru Mladenović, izvršnu direktorku udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" putem telefona +381631173797 ili putem mejla aleksandra.mladenovic@feeserbia.com ili Dijanu Šarac, koordinatorku Eko-paket projekta u Srbiji, putem telefona +381659665401 ili mejla ekopaket@feeserbia.com.  ​

Beloglavi tetra sup, Jovan Mitrović, IV razred, OŠ Sveti Sava Pirot, mentor Marija Nikolić

Roda, Tea Jovanović, 4 godine, Vrtić Bambi Pirot, mentori Nataša Stanišić, Milica Krstić

Probudi se, Visoka škola primenjenih strukovnih studija, Vranje, mentor Jovana Džoljić

Močvara, Marta Popović, II razred, MTS, Kraljevo, mentor Gordana Petrović

Apolonov leptir, Sunce Gornji Milanovac, 60 učenika, Mentori Katarina Jovanović, Nada Ristić, Slavica Rašić, Goran Vasojević i Bojan Gvozdenović

Eko globus biodiverziteta, VI razred, 15 učenika, OŠ Simeon Aranicki Stara Pazova, mentor Srna Subanović

Eko globus biodiverziteta, VI razred, 15 učenika, OŠ Simeon Aranicki Stara Pazova, mentor Srna Subanović