Lausanne/Beograd

Tetra Pak i Veolia partneri u recikliranju svih komponenti višeslojne kartonske ambalaže za napitke

Tetra Pak je udružio snage sa globalnom kompanijom za upravljanje resursima Veolia​ u partnerstvu koje će promeniti pravila igre tako što će omogućiti da do 2025. godine sve komponente višeslojne kartonske ambalaže za napitke, sakupljene u Evropskoj uniji, budu reciklirane.

Višeslojna kartonska ambalaža za napitke sastoji se u proseku od 75% kartona, 20% plastike i 5% aluminijumske folije. Vlakna obnovljena procesom recikliranja mogu biti pretvorena u visokokvalitetnu papirnu masu (pulpu) za proizvodnju industrijskih i potrošačkih proizvoda koji imaju zdravo tržište. Međutim, to nije slučaj kada je reč o recikliranim polimernim i aluminijumskim komponentama.

Novo partnerstvo kompanija Tetra Pak i Veolia omogućava da dobijene polimerne i aluminijumske komponente budu obrađene u posebnim pogonima i pretvarane u sirovine koje se koriste u industriji plastike. Očekuje se da će na ovakav način sveukupna vrednost iskorišćene višeslojne kartonske ambalaže za napitke biti udvostručena, čineći vrednosni lanac prikupljanja i reciklaže još efikasnijim i održivijim.

Kompanije Tetra Pak i Veolia započinju svoje partnerstvo u Evropskoj uniji, a svoju saradnju će nastaviti i na drugim tržištima širom sveta.

Lisa Rajden (Lisa Ryden), direktorka za reciklažu u kompaniji Tetra Pak, izjavila je: “Svi materijali iz višeslojne kartonske ambalaže za napitke mogu se u potpunosti reciklirati u nešto novo i korisno. Naš pristup recikliranju podrazumeva rad sa mnogobrojnim partnerima kroz celokupan vrednosni lanac, jer je lanac jak koliko i njegova najslabija karika. Izazov koji se javlja u Evropskoj uniji je postizanje ekonomije obima i pretvaranje polimernih i aluminijumskih komponenti u visokokvalitetne sekundarne sirovine.”

“Ovim partnerstvom, kombinujemo naše oblasti ekspertize kako bismo pronašli održiva rešenja za reciklažu polimernih i aluminijumskih sastojaka.”

Loran Ogust (Laurent Auguste) stariji izvršni potpredsednik u sektoru razvoja, inovacija i tržišta, kompanije Veolia, rekao je: “Ovim partnerstvom udružujemo našu ekpertizu upravljanja resursima sa ekspertizom kompanije Tetra Pak u oblasti ambalažnog materijala. Nastojaćemo da razvijemo ekološki i ekonomski održivo rešenje za reciklažu polimera i aluminijuma, prvo u Evropskoj uniji, a zatim u Aziji, kako bismo unapredili prikupljanje materijala, tehnologiju i procese. Ponosni smo na saradnju sa kompanijom Tetra Pak i zajedničkim naporima težimo da obezbedimo održivost i razvoj reciklaže višeslojne kartonske ambalaže za napitke. U okviru

naše posvećenosti cirkularnoj ekonomiji, u kompaniji Veolia svakodnevno radimo na transformaciji otpada u vredne resurse, konstantno razvijamo inovativna rešenja i investiramo u tehnologije.”

KRAJ

Više informacija i fotografije možete da pronađete na linku.

KONTAKTI ZA MEDIJE

Ekaterina Volkova

Direktorka za komunikacije, Tetra Pak Jugoistočna Evropa

Tel: +79859912580

E-mail: ekaterina.volkova@tetrapak.com

Nada Purešević, Grayling

Mob: 064 6428038

E-mail: nada.puresevic@grayling.com